Ventilasjon i hjemmene våre

I et hjem bør du ta inn friskluft i rommene der folk oppholder seg regelmessig og over en lengre periode (for eksempel soverom og stuer), mens luften i områder der du oppholder deg i kort tid kan strømme gjennom fra de andre rommene. 

Luft fra områder hvor det finnes mest miljøgifter, som kjøkken, bad og andre våtrom, bør fjernes.

I et hjem er det ekstra viktig å lufte ut den fuktigheten som vi mennesker genererer. Der hvor vi for eksempel dusjer, tørker klær eller lager mat, må luften byttes ut mye oftere enn hver halvtime. Langvarig høy luftfuktighet fører til mugg som er helsefarlig og skader huset.

Balansert ventilasjon

Dagens krav til komfort, helse og energiforbruk gjør at flere og flere boliger bygges med avtrekk og tilluftsventilasjon med varmegjenvinning.

Ventilasjonsstyrt avtrekksventilasjon

Sentralavtrekksanlegg ble vanlig i nye boliger på 70-tallet. En typisk Dette er den vanligste i boligblokker fra 1960-tallet og utover. Uoppvarmet, frisk luft suges inn i leiligheten via åpninger i ytterveggene, noe som kan gi trekk og inntak av partikler fra uteluften.

Naturlig ventilasjon

Den eldste formen for ventilasjon og vanlig i eldre boligblokker. Uoppvarmet frisk luft suges inn i leiligheten via åpninger i ytterveggene, noe som kan forårsake trekk og partikler. Selvforsynt ventilasjon gir mer luft jo kaldere det er utendørs. Om sommeren gir selvforsyning i utgangspunktet ingen luftstrøm.